מערכת הפה-לסת-שן בגופנו היא מהמשפיעות ביותר הן על איכות חיינו (נשימה, לעיסה, חיוך ועוד) והן על הנראות הכללית של הפנים. לסתות הנמצאות במנח תקין בשילוב שיניים ישרות תומכות במראה אחיד ואסתטי, פרופיל נאה ופרופורציות יפות של הפנים. אך ישנם מקרים בהם אחת או שתי הלסתות לא מתפתחת בצורה נכונה ונוצרת תופעת הלסת העקומה. כיצד מאבחנים לסת עקומה? מה טיפול ובאיזה גיל אפשר לטפל בבעיה? האם אפשר לעבור יישור לסת ללא ניתוח?
מהי לסת עקומה?
בגוף האדם שתי לסתות – עליונה ותחתונה, במצב אידאלי הן אמורות להתאים אחת לשניה במנח מושלם בו הלסת העליונה נסגרת מעט לפני התחתונה. במנח אידאלי זה כל השיניים "יושבות" באופן המאפשר לעיסה אחידה ללא עומסים קיצוניים על חלק אחד של קשת השיניים והשיניים העליונות והתחתונות ישרות ונאות. אך לא כולנו בורכנו בלסתות ישרות ומושלמות וישנם מצבים בהם לסת אחת "עקומה", כלומר נמצאת במנח לא תקין או שצורתה אינה תקינה. בין המצבים הנפוצים הגורמים ללסת עקומה ניתן למצוא למשל:
• מנשך עובר אנכי – overbite
• סגר הפוך קדמי – underbite
• לסת עליונה צרה מהתחתונה
• לסתות קטנות יחסית לגודל השיניים
לכל אחת מן התופעות הללו ולפגמים אחרים במבנה הלסתות השלכות על בריאות מערכת הלסת-שן וראוי לטפל בהן לשיפור המצב הדנטלי ויצירת מנשך תקין.
האם לסת עקומה תמיד בולטת לעין? איך מאבחנים את התופעה?
למרבה ההפתעה התשובה לשאלה היא לא, לסת עקומה לא תמיד בולטת לעין וישנם אנשים בעלי חוסר איזון בין הלסתות שאינם מודעים לו בכלל. הן במקרים בהם לסת בולטת או עקומה באופן ברור והן במקרים בהם ישנו חשד ללסת עקומה התחנה הראשונה באבחון התופעה היא רופא השיניים הכללי. הרופא יערוך בדיקה של השיניים, הלסתות והמנשך ולפי ממצאיו ייתכן ויבקש בדיקות הדמיה. במקרים מסוימים הרופא עשוי להפנות לטיפול אורתודנטי ואפילו לאבחון אצל מומחה פה ולסת. אך אלו מקרים נדירים יחסית במיוחד כאשר מדובר בילדים בהם ניתן לטפל לרוב ללא צורך בהתערבויות כירורגיות (על דרכי הטיפול בלסת עקומה ללא ניתוח בהמשך) ודי בטיפול במרפאת השיניים להשגת תוצאות פונקציונליות ואסתטיות.
מדוע חשוב לטפל בלסת עקומה?
הדרך בה הלסתות שלנו נסגרות – המנח שלהן והמנשך משפיעים לא רק על האסתטיקה הכללית של הפנים. לסתות עקומות עשויות להפריע לצמיחה נכונה של קשת השיניים, לגרום לשיניים עקומות שקשה לצחצח, לתרום לסיכון מוגבר לעששת ומחלות חניכיים, בעיות בלעיסת מזון ואפילו תופעות כגון כאבי ראש, קשיי נשימה, בעיות שינה, ברוקסיזם (שחיקת שיניים), כאבים בשרירי הפנים ועוד. לכן, לאבחון נכון וטיפול יעיל ישנה חשיבות גבוהה במיוחד כאשר מדובר על ילדים בהם ניתן במקרים רבים לטפל ללא צורך בניתוח.
מה טווח הגילאים המומלץ ליישור לסת?
הלסתות וקשת השיניים ממשיכות לגדול ולהתפתח עד גיל 14-16, לפני גילאים אלו עצמות הלסת אינן מקובעות במקומן הסופי וניתנות למניפולציה עדינה באמצעים שונים (פירוט בהמשך). בילדים אפשר ורצוי לטפל כבר מגיל 10 (כמובן שכל מקרה לגופו), הטיפול נחשב ליעיל יותר ככל שהוא מתחיל מוקדם יותר. עם זאת, ניתן בהחלט במקרים רבים לטפל גם בנערים/ות בגילאי העשרה המאוחרים וגם במבוגרים ללא הגבלת גיל במיוחד אם מדובר בפגם קל. הכל תלוי בבעיה הספציפית וחומרתה, מצבו הדנטלי והבריאותי הכללי של המטופל וכמובן בכישוריו וניסיונו של הרופא המטפל.
האם ניתן לעשות יישור לסת ללא ניתוח?
בילדים עד גיל 14-16, בדומה ליישור שיניים אפשר בדרך כלל לטפל בלסת עקומה ללא צורך בהתערבות כירורגית. מהות הטיפול תלויה במידה רבה בבעיה הספציפית ובמבנה האנטומי האינדיבידואלי של המטופל. אמצעי הטיפול כוללים מגוון מכשירים אורתודנטיים למשל:
• הרחבת לסתות – עבור ילדים להם לסת צרה מידי ניתן להשתמש במכשיר להרחבת לסתות. המכשיר משמש בעיקר להרחבת הלסת העליונה במקרים בהם היא צרה מן התחתונה. המטרה היא להביא להתאמה בין גודל לסתות כך שהן יסגרו נכון יותר.
• לסת תחתונה בעמדה קדמית מידי – ניתן להשתמש במסיכות פנים ייעודיות לעיכוב הגדילה של הלסת התחתונה ועידוד גדילה של הלסת העליונה ליצירת איזון ביניהן.
• לסת תחתונה בעמדה אחורית – כאשר הלסת התחתונה נמצאת בעמדה אחורית מידי ניתן להשתמש במספר מכשירים המעודדים גירוי של הרקמות באזור הפה והלסת לעידוד צמיחה נכונה יותר. דוגמא אחת למכשיר כזה הוא ה-twin block. המכשיר מורכב משתי פלטות המורכבות על גבי השיניים ומעודדות את הלסת לגלוש קדימה בכל סגירה של הפה.
• לסת עליונה בולטת – מקרה נפוץ יחסית לאחרים וניתן לטיפול על ידי הרכבת מכשור המעכב גדילה של הלסת העליונה ולהשגת איזון בין שתי הלסתות. המכשיר המוכר ביותר הוא הרסן.
בנוסף, ישנם מצבים בהם טיפול אורתודנטי קלאסי יספיק כדי לתקן את ההשפעה של לסת עקומה על קשת השיניים. על ידי הסרת שיניים עודפות ויישור שיניים עקומות ניתן לתקן מנשך קל, לפנות מקום בלסת צרה לקשת שיניים מספקת ולשפר משמעותית את האסתטיקה הכללי של השיניים והפנים.
ניתוחים אורתוגנטי ליישור לסת עקומה
במקרים נדירים בהם לא ניתן לטפל בלסת עקומה באמצעים אורתודונטיים, בעיקר במבוגרים שהטיפול בלסת העקומה שלהם לא בוצע בגילאי הילדות ישנה אפשרות של ניתוח. ניתוח אותוגנטי (או אורתו-כירורגי) נעשה על ידי מנתח פה ולסת, בבית חולים תחת הרדמה מלאה. במהלך הניתוח הרופא עושה מניפולציה של הלסתות לעיתים תוך שינויים מבניים של ממש בשילוב אמצעי קיבוע. בדרך כלל ניתן לעבור את ההליך ללא צלקות נראות לעין אך מדובר בניתוח מורכב לכל הדעות לו החלמה לא פשוטה. אם ניתן לעבור יישור לסת ללא ניתוח כמובן שההמלצה היא לעשות זאת ולהימנע מחוסר הנוחות הכרוכה בניתוח לסתות.